Бивш френски военен беше арестуван близо до военна база Еврьо. Той е положил клетва за вярност към джихадистката групировка "Ислямска държава". Това станало ясно от флашка, открита в автомобила му, съобщиха добре осведомени източници, цитирани от Франс прес.

У заподозрения, в автомобила му и близо до военната база "Еврьо" са били намерени и няколко знамена на "Ислямска държава". В храсти близо до мястото на ареста била открита и пушка помпа.

Заподозреният е 34-годишен бивш военен, подложен на наблюдение от 2014 г. заради ислямистката си радикализация. През 2015 и 2017 г. той е бил подложен на два обиска и е бил разследван за опит да се сдобие с оръжия, но следствието не е довело до резултат.

В неделя във Франция предстои балотажът на президентските избори, на който смятаният за фаворит центрист Еманюел Макрон ще се изправи срещу крайнодясната лидерка Марин льо Пен, на фона на засилена терористична заплаха, отбелязва АФП.

Според първоначалните му показания в ареста заподозреният е заявил, че е подготвил поемане на отговорност за атака от името на "Ислямска държава" и го е записал на въпросната флашка. На устройството били открити и негови снимки, на които той бил облечен като боец с пагони и знаме на джихадистката групировка.

Колата на мъжа била забелязана близо до военновъздушната "Еврьо" снощи. След издирване той бил открит, докато се връщал към автомобила.

Следователите се опитват да установят дали мъжът е имал намерение да извърши насилие или е бил на подготвителен етап.

По случая работи антитерористичният отдел на прокуратурата в Париж.

Един полицай беше убит на централния булевард "Шанз-Елизе" във френската столица три дни преди първия тур на президентските избори, вечерта на 20 април, припомня АФП. Отговорност за нападението пое "Ислямска държава". Групировката стои зад повечето от атентатите във Франция, отнели живота на 239 души от януари 2015 г.