Белгийската френскоезична област Валония заяви, че е разочарована от изпратеното днес от Европейската комисия ново предложение за защита на инвестициите в рамките на търговското споразумение с Канада (CETA – лат. букви), предаде АФП.

Валония отхвърля споразумението и предложението на ЕК целеше да успокои нейното правителство и така да стане възможно Белгия да подпише договора.

„Връчват ни разочароващ документ и в същото време ни поставят ултиматум. Това е много учудващо. Кара ни да си поставяме въпроси каква е целта, която се преследва“, посочи пред АФП източник от обкръжението на ръководителя на валонското правителство Пол Маниет.

„Документът ни учудва, тъй като съдържа доста по-малко напредък в сравнение с постигнатия в петък и събота“, допълни той. По думите му в него липсват някои от елементите, договорени вчера.

Европейската комисия изпрати днес на Маниет проектодекларация за защита на инвестициите – една от ябълките на раздора, попречили на подписването на споразумението за свободна търговия с Канада. Документът, озаглавен Декларация на кралство Белгия (и на страните членки...) с подкрепата на Европейската комисия относно защитата на инвестициите и Инвестиционния съд (ICS) „дава отговор на всички резерви, изразени от Маниет“, посочи европейски дипломат.

Въпросът за защитата на инвестициите е един от най-чувствителните, тъй като се отнася до възможността, давана на многонационалните компании да инвестират в чужда страна, да подават жалба срещу държава, приела противоречаща на техните интереси политика.

ЕС постави днес и ултиматум на Белгия до утре да преодолее съпротивата на Валония срещу споразумението, в противен случай срещата на върха за подписването му в четвъртък ще бъде отменена.

Белгия е единствената от 28-те страни от ЕС, която не може да подпише договаряното в продължение на седем години Всеобхватното икономическо и търговско споразумение заради съпротивата на Валония. Споразумението засяга 500 милиона европейци, а валонците са 3,6 млн., отбелязва АФП.

По-рано днес Маниет отхвърли всякакъв ултиматум на Европейския съюз, за да гарантира подписването на споразумението за свободна търговия с Канада.

„Отправянето на евентуален ултиматум не е съвместимо с упражняването на демократичното право“, заяви той.