Лидерът на италианското движение „Пет звезди” и бивш комик Бепе Грило предложи народни журита да оценяват неверните новини в медиите. Новата проява на популизма в Европа предизвика бурни реакции в Италия.

Когато тези журита засекат лъжи, отговорните редактори и водещите ще поднесат извиненията си и ще публикуват опровержения, предлага Грило.

Според семиотика проф. Кристиян Банков, единственият ученик на Умберто Еко в България, идеята на Грило не е изненадваща. „Много хора, които не обичат негативни новини за техните любими политически лидери смятат, че всичко казано лошо за тях е лъжа, те са примамени от тази идея”, смята Банков.

Според Умберто Еко не народните журита, а науката семиотика изследва всичко, което може да бъде използвано, за да се лъже.

Срещу идеята на Грило най-остро реагираха от дясноцентристката партия „Форца Италия”, основана от Силвио Берлускони. Бившият комик беше обвинен, че иска да създаде модерна версия на Министерството на народната култура, което се занимава с пропагандата при фашисткия режим на Бенито Мусолини.

Любопитното е, че приживе Умберто Еко обяви своеобразна война на медийната и политическа империя на Силвио Берлускони.