Предложение: АЕЦ „Белене” да се изгради с европейски пари и да обслужва Балканите
Българският премиер поиска до четвъртък останалите 6 държави от Западните Балкани да са готови с проектите си за свързаност на Западните Балкани
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 2
    14
Белене, графика

Премиерът Бойко Борисов с нова идея – АЕЦ „Белене” да бъде финансирано с европейски пари и да обслужва енергийните нужди на Балканите. Това стана ясно на среща на премиерите от Западните Балкани в централата на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон.

"Нови ядрени реактори за 2000 мегавата, платили сме ги и стоят в кашоните. Да помислим за общ балкански проект за електропреносната система. Днес това би било едно прекрасно решение", каза Борисов.

Българският премиер поиска до четвъртък останалите 6 държави от Западните Балкани да са готови с проектите си коя част от общата инфраструктура ще изпълнят. Цената на инфраструктурната свързаност в региона е близо 30 млрд. евро, изчисли Борсов. От тях 5 милиарда са за дигитална свързаност на Балканите.

Той призова още балканските държави да ползват и капацитета на газовия хъб „Балкан”.

„Газовият интерконектор с България е един ключов проект”, коментира сръбският премиер Ана Бърнабич. 

България и Сърбия подготвят техническата документация за газовия интерконектор Ниш – Димитровград, който се очаква да бъде завършен до 2020-2021 г.

„С войни и с доказване кой е най-силен нищо не сме постигнали, освен факта да сме най- бедните и и най-изостаналие. Сега всички сме решили да опитаме и покажем, че можем да бъдем отличници”, подчерта Бойко Борисов.

„Това е нещо, което обединява целия регион. Разбира се, има много мерки, които вече прилагаме. Трябва да направим още много в бъдеще. Ще се радваме да възприемем идеи, с които да сме част от глобалния план за борба с корупцията, защото тя унищожи обществото ни”, отбеляза и македонският премиер Зоран Заев.

30 млрд. евро ще струват проектите за свързаност на Западните БалканиТова обяви българският премиер Бойко Борисов на среща за бъдещето на региона

България настоява да се развиват транспортните коридори 4, 8 и 10 и специално завършването на жп линията София – Скопие. Общото изграждане на коридор номер 8, който ни свързва с Македония и Косово, ще струва 2 млрд. евро. В четвъртък ще е ясно кои проекти ще подкрепи финансово председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Транспортни коридори
Снимка: btvnovinite.bg

От Европейската банка за възстановяване и разчитие отчетоха, че Балканите са техният най-голям реципиент. До момента са получили финансиране от 3 млрд. евро. Само за миналата година инвестициите са били 700 милиона.

  • 2
    14
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре