Революционно откритие, засягащо заразените с ХИВ е направено от китайските учени, съобщават от Би Би Си.
Проведеният експеримент доказва, че ако инфектираните с вируса се подлагат на лечение, рискът от предаване му върху техните половинки се намалява значително.

Резултатите от изследването бяха оповестени на днешния 1-ви декември, Световен Ден за борба срещу СПИН. Клиничен опит, правен в миналото, вече е показал ползите от антиретровирусното лечение.

Новото изследване обаче е първата реална обществено здравна програма по рода си. Британските ХИВ експерти се обединяват около мнението, че ако антиретровирусните лекарства се дават на колкото се може повече заразени, ще намалеят стойностите, свързани с предаването на болестта.

Цел на лечението

За да отбележи официалния ден за борба срещу СПИН, Световната Здравна Организация излиза с отчет за глобалния напредък, засягащ редуцирането на новоинфектираните и смъртните случаи, причинени от болестта.

През 2011 г., има около 2,5 млн. нови случаи на заразяване със СПИН, което е със 700 хиляди по-малко в сравнение със стойностите от 2001-а. Починалите от болестта за 2011 г. са близо 1,7 милиона души, което с 600 по-малко от 2005.

Според организацията подобряването на достъпа до антиретровирусни лекарства е ключът към това тези стойности да се намалят допълнително. Лекарствата редуцират количеството от вируса в кръвта, като по този начин рискът от неговото предаване става по-малък.

Миналата година в Общо събрание на ООН беше прието като цел 15 милиона серопозитивни да получат антиретровирусни лекарства до 2015 г. Сега около 8 милиона души в страните със средни и ниски доходи получават нужното им лечение, което е с 0,4 милиона повече от 2003 г.

Тази година Световната Здравна организация публикува нови насоки за лечение на хора с антиретровирусни лекарства, които имат незаразени партньори.

"Истинско световно въздействие"

Изследването направено в Китай проследява двойки партньори, единият от които е заразен с ХИВ, в продължение на 9 години. Това е първата програма, която реално доказва смисъла от подобно лечението в световен мащаб.

В проучването 24 000 двойки се тестват за ползите от превенция, като на заразения партньор се дават от съответните лекарства. През това време се изследват други 14 800 двойки, чиито заразени участници не се подлагат на лечение.

В лекуващата се група има 1,3 случая на предаване на вируса, изчислено на 100 човекогодини, сравнено с 2,6 за групата, която не подлежи на лечение. Според изследователите това се равнява на 26% редуциране на риска при предаване.