Чешкото правителство на премиера Петър Нечас спечели вота на доверие в парламента, съобщи Ройтерс. Кабинетът мина през изпитанието заради несъгласия около бюджетните съкращения през 2013 година.

105 депутати от 200-членната долна камара на законодателния орган подкрепиха кабинета на управляващата трипартийна коалиция, 93 техни колеги се обявиха против, а двама не участваха в гласуването.

"Моето правителство ще продължи реформите. Ако не ги осъществим днес, те ще бъдат чувствително по-болезнени в бъдеще", даде да се разбере чешкият премиер.

Вотът на доверие в Камарата на депутатите бе предшестван от продължили девет часа дебати. Той бе поискан от самия премиер, чиято цел бе да се увери, че има подкрепата на парламента да продължи своята политика на строги икономии с цел укрепване на държавните финанси.

Гласуваният вот на доверие остави на власт една управляваща коалиция, отслабена от разцепването на най-малкия партньор - партията "Обществени дела", две години преди края на мандата на сегашното правителство

Преди седмица в Прага се проведе най-големият протест срещу управляващите за последните 20 години. Синдикатите недоволстват от социалните реформи на управляващите, които ощетяват работещите и орязват техните права.