Австралийският премиер Тони Абът нареди на министрите си да бойкотират популярно телевизионно токшоу, след като в него бе поканен човек, който в миналото е бил заподозрян в тероризъм и осъждан, предаде ДПА.

Министърът на селското стопанство Барнаби Джойс каза днес, че Абът му е наредил да не ходи в шоуто само няколко часа преди да участва в него, за да говори за важна нова политика в аграрния сектор.

Австралийският премиер силно разкритикува националната радио-телевизионна компания Ей Би Си, след като осъжданият Заки Мала се появи в предаването Кю енд ей (Въпроси и отговори) преди две седмици.

Той е 30-годишен австралиец, симпатизиращ на джихадистите и е прекарал в затвора две години заради заплаха за убийство срещу служители на силите за сигурност. Мала също така е отправял заплашителни и сексистки изказвания в социалните мрежи.

Ей Би Си бе поканила Мала в публиката на предаването, за да отговори на въпрос за намерението на правителството да лишава от гражданство обвинени в тероризъм и той влезе в разгорещен спор с един от помощник-държавните министри в кабинета

Ръководството на Ей Би Си призна, че е допуснало грешка, като е позволило на Мала да говори в ефир, но Абът разпореди на правителството да разследва как е било позволено на Мала да се появи в предаването.

Четирима министри вече отказаха участие в шоуто, а пред репортери днес Абът заяви, че бойкотът може да продължи, докато не излезе становището на разследването в края на годината.