Британското правителство ще представи през следващите дни работата, свършена от него досега по въпроса за напускането на ЕС, заяви премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей, цитирана от Ройтерс.

Откакто встъпи в длъжност през юли, тя и министърът по въпросите на брекзит Дейвид Дейвис не са дали конкретна информация как ще изглеждат бъдещите отношения на Великобритания с ЕС. Те заявиха единствено, че искат ограничения върху имиграцията и добро споразумение за търговия.

 

„Той (Дейвис) ще говори в парламента тази седмица за работата, свършена от правителството през лятото, както и за това как ще постигнем именно такива отношения, каквито желаем да имаме с ЕС“, заяви Мей пред Би Би Си в интервю преди срещата на върха на Г-20 в Ханчжоу.

Снимка: Reuters

Тя неведнъж е казвала, че няма да задейства формалната процедура за излизане от ЕС (Член 50 от Лисабонския договор) до края на тази година, но че британското правителство няма да бави процеса по брекзит.

 

„Много ясно дадох да се разбере и че британският народ също не иска въпросът с Член 50 да бъде замитан под килима“, каза Мей.

Тя предупреди, че Великобритания е изправена пред „трудни времена“ в подготовката за напускане на ЕС и не всичко ще бъде „съвсем безпроблемно“ в процеса на излизане, предаде АП.

 

 

В първото голямо интервю, откакто зае поста, Мей заяви, че няма да свиква предсрочни избори, защото Великобритания се нуждае от стабилност.