Американското правителство остана парализирано, а институциите в Съединените щати спряха работа, след като Конгресът не успя да се споразумее за закона за финансирането на държавата.

Конгресът трябваше да приеме резолюция, с която да финансира държавата за още шест седмици преди да бъде гласуван бюджетът, тъй като фискалната година отвъд океана започва на 1 октомври.

Около 18:00 часа българско време Сенатът, където контрол имат демократите, отхвърли снощния бюджет, приет от Камарата на представителите, доминирана от републиканците.

И в тази версия на финансирането бяха направени промени в здравната реформа на Обама, която е в сила от днес. Тя предвижда здравни застраховки за всички американци, като голяма част от тежестта пада върху едрия бизнес. Въпреки че държавата спря работа, парите за т. нар. „Омабакеър” (Obamacare) са осигурени и реформата е в ход.

Символът на Америка - Статуята на свободата, остава затворена заедно с още 368 национални парка и забележителности и ред институции. Общо 800 000 държавни служители остават у дома, без заплати.

„Това е тъжен ден за нашата страна”, обяви лидерът на демократите в Сената Хари Рийд.

„Една фракция на една партия в едната камара на едната от трите власти не заслужава да затвори цялата държава, за да промени резултатите от изборите”, коментира държавният глава Барак Обама.

Здравната реформа „Обамакеър" беше сериозно атакувана на последните избори. Но хората преизбраха президента, а не опонента му, който искаше да я спре.

„Ние вярваме, че трябва да финансираме правителството, но и че трябва здравната реформа трябва да бъде справедлива за всички американци”, обяви лидерът на републиканците в Конгреса Джон Бейнър.

Последния път, когато правителството спря работа, беше преди 17 години - тогава кризата продължи 21 дни и струваше над 1 милиард долара. Всичко това обаче е прелюдия към друга фискална битка.

На 17 октомври Съединените щати ще достигнат лимита на външния си дълг и тогава Конгресът ще трябва отново да гласува - този път, за да вдигне тавана по дълга. Последния път, когато републиканците се заиграха с това, последиците бяха катастрофални - Америка за първи път загуби отличния си кредитен рейтинг от ААА.

Доларът и днес продължава да поевтинява, но засега световните пазари остават стабилни в очакване на решение от Вашингтон. Кандидатите за американска виза ще трябва да почакат решението, защото то най-вероятно ще се забави, докато тече тази криза.