Правителството на Нидерландия, оглавявано от Марк Рюте, подава оставка заради скандал с детски надбавки, съобщават световните агенции. Случаят предизвика скандал в страната и обвинения в расова дискриминация. 

Десетки хиляди семейства, предимно от турски и марокански произход, са били жертва на фалшиви обвинения в измама с помощта, с която са финансирали грижите за децата си и са били принудени да върнат огромни суми пари в хазната. Понякога до 100 000 евро в рамките на седмици, което кара много хора да загубят дома си, работата си или да влязат в дългове за това. 

Първите случаи датират от 2014 г., когато данъчните власти започват да изпращат писма до родители, в които се съобщава за оттегляне на помощта, която са получили за заплащане на детските градини за децата им и ги обвиняват в данъчни измами, като ги молят да обосноват разходите и финансовото си състояние с касови бележки, сметки и трудови договори. 

Обвиненията са отправени очевидно без никакво основание, а данъчната агенция не дава обяснения и на засегнатите, като по-късно показва, че предимно семействата с чуждестранен произход, най-вече от Турция и Северна Африка, са били обект на тази мярка и че тяхната втора националност е посочена в официалните документи - нещо незаконно пораждащо дискриминация. Практиката продължава с години. 

Случаят гръмва в публичното пространство през септември 2018 г. с главен герой държавния секретар по финансите Менно Снел, на фона на обвинения в расова дискриминация.

С помощта на адвокат засегнатите подават иск, като делото не е за расова дискриминация, а за процедурни грешки, които оставят много хора в невъзможност да плащат сметките си и решенията са полза на десетки жертви, които сега, смесени с други дела, наброяват 26 000 души. 

Мнозина продължават да страдат от лични и психологически проблеми в резултат на претърпените финансови щети. Въпреки че холандското правителство реши да компенсира страданията им с 30 000 евро и обеща да търси решения за родителите, загубили всичко, няколко семейства решиха да подадат жалба до Върховния съд срещу петима членове на изпълнителната власт. 

Комитет, създаден за разследване на случилото се, стигна до заключението, че има „институционално пристрастно третиране“ от Министерството на финансите, което управлява обезщетенията като „масов процес“, карайки родителите да не получават необходимата защита „като по този начин нарушават основните принципи на върховенството на закона“, а Агенцията за защита на данните квалифицира метода на работа на Министерството на финансите като „незаконен, дискриминационен и неподходящ“. 

Правителството на Марк Рюте подава оставка заради скандала само два месеца преди парламентарните избори на фона на тежката ситуация с пандемията от коронавирус.