Правителството на Испания заседава извънредно за Каталуния
Карлес Пучдемон заяви пред регионалния парламент вчера, че приема мандата на народа на Каталуния да стане независима държава, но предложи процесът да се отложи
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Испания, Сорая Саенс
Снимка: Reuters

Правителството на Испания се събира на извънредно заседание тази сутрин, за да обсъди отговора си на декларацията за независимост на Каталуния, подписана вчера от регионалния лидер Карлес Пучдемон.

Това съобщи испанският вицепремиер Сорая Саенс. Тя отхвърли призивите на каталунския премиер за посредничество с Мадрид и изтъкна, че всякакъв диалог между демократи трябва да става в рамките на закона.

"Нито г-н Пучдемон, нито някой друг може да иска, без да се върне към законите и демокрацията, и да налага преговори. Всеки диалог между демократи трябва да се провежда в рамките на закона, като се спазват правилата, а не се измислят в интерес на някоя от страните", заяви Саенс.

Карлес Пучдемон отложи независимостта с няколко седмициЦелта е да има диалог. Това е жест, с който каталунските власти показват своята отговорност, посочи Пучдемон

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон заяви пред регионалния парламент вчера, че приема мандата на народа на Каталуния да стане независима държава под формата на република. Но и добави, че предлага на парламента да преустанови за няколко седмици ефекта от декларацията за независимост, за да може да се навлезе в етап на диалог.

Това е жест, с който каталунските власти показват своята отговорност, посочи Пучдемон. Той самият иска решение на кризата, договорено с испанските власти.

Междувременно испанският премиер Мариано Рахой не изключва възможността от налагане на директна власт върху каталунското правителство, съобщи Франс прес.

Мадрид: Негласното обявяване на независимост на Каталуния е недопустимоПравителството смята за недопустимо да се придава юридическа сила на закона за референдума, чието действие бе преустановено от Конституционния съд

За целта той трябва да задейства член 155 от испанската конституция, която не е използван никога досега. Той позволява на Мадрид да поеме директен контрол над всяка от 17-те автономни области, ако в нея се нарушават конституционните задължения или "сериозно се застрашават цялостните интереси на Испания".

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре