Една от най-бурните нощи в новата си история преживя Турция след опит на военните да вземат властта. Верните на президента Реджеп Тайип Ердоган сили и неговите симпатизанти по улиците успяха да неутрализират опита за преврат.

В сраженията между метежниците и правителствените сили бяха убити над 90 души, стотици са ранени. Сред тях има и много цивилни.

Безредиците избухнаха късно снощи, като военни завзеха стратегически обекти в Анкара и Истанбул. Държавната телевизия TRT беше спряна, социалните мрежи бяха блокирани. Военни обявиха със съобщение, разпространено в медиите, че са превзели властта в страната, за да опазят демокрацията и човешките права в страната.

Каква е ситуацията в момента?

Генералният щаб вече е под контрола на проправителствените сили съобщи висш представител. Началникът на генщаба на армията генерал Хулуси Акар, който бе държан за заложник от метежниците във военновъздушна база в околностите на Анкара , е бил освободен и отведен на безопасно място.

Малка група метежници още се съпротивлява и контролира няколко военни хеликоптера, допълни източникът. Според него превратаджиите не контролират изтребители, а хеликоптерите, които използват, скоро ще бъдат свалени. Нападенията над парламента и президентския дворец като цяло са прекратени.

Привърженици на президента Реджеп Тайип Ердоган нападнаха група войници, които се предадоха в Истанбул след участие в опита за преврат, а полицията се намеси да ги спаси. Самият Ердоган пристигна през нощта в града, където бе посрещнат от свое привърженици с радостни възгласи. Той нарече опита за преврат "държавна измяна" и заяви, че заговорниците ще платят висока цена за действията си.

"В Турция има управляваща партия, която е избрана с гласа на народа. Има и президент, избран също он турския народ. Ние изпълняваме дълга си и ще продължим да го изпълняваме до края. Никога няма да предадем страната си на нашествениците.", каза президентът.

Има ли скрит сюжет?

Ердоган обвини за метежа живеещия в САЩ духовник Фетуллах Гюлен. В социалните медии обаче упорито се налага версията, че превратът е организиран от самите управляващи.

"Всичко това е постановка, както преди. Сегашното правителство е организирало цялата работа, за да укрепи властта си.", смята жител на Истанбул.

Очакванията и на български анализатори от сферата на сигурността са, че Ердоган ще се насочи към автократичен режим.

През последните 50 години с военна намеса бяха свалени 4 турски правителства.

За тази вечер партията на Ердоган е планирала голям митинг на пл."Таксим" в Истанбул.

Какво ще се случи след опита за преврат в Турция?

  • „Докато търсихме дете, прозвуча мелодия от една играчка“: Пред bTV говорят спасителите, върнали се от Турция
  • Ердоган: Извънредното положение в Турция ще продължи "докато всичко се нормализира"
  • Съдят 47 души за опит за убийство на Реджеп Ердоган
  • Турция след опита за преврат – затвор, мъчения и преследване
  • Започна съдебен процес срещу Фетхуллах Гюлен и 72 негови привърженици
  • Турската полиция арестува главния редактор на опозиционния вестник "Джумхюриет"
  • Парламентът на Турция одобри удължаване на извънредното положение в страната
  • Фетхуллах Гюлен обвини Реджеп Ердоган за опита за преврат
  • Турция арестува потребителите на мобилно приложение
  • Екип от САЩ ще проучи в Турция твърденията за престъпна дейност на Фетхуллах Гюлен