Правилата по брекзит ще договарят Лондон и Брюксел. Преговорите ще бъдат на два етапа, стана ясно при представянето на плана "Туск" за развода на Обединеното кралство със Стария континент.

Преговорите ще се водят последователно по основни теми, а не паралелно, както иска Лондон. Целта е да се намалят щетите за гражданите, бизнеса и останалите членки.  

Основните права на европейските граждани след брекзит - това бе подчертано като първа основна тема в преговорите между Брюксел и Лондон. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск представи преди минути своето предложение за предстоящите разговори по „развода” с Острова.

48 часа след като Тереза Мей написа писмо за излизане на Великобритания от европейското семейство Доналд Туск представи основните теми, по които ще се водят преговорите. Целта е да се намалят щетите за гражданите, бизнеса и останалите държави-членки.  

„Великобритания сега е от другата страна на преговорната маса. Трябва да работим много бързо, защото, както знаете, договорът ни дава срок от  2 години, за да постигнем споразумение”, отбеляза Туск.

Той очерта четири основни линии, преди да се изяснят бъдещите отношения между Брюксел и Лондон.

На първо място е защитата на правата на европейските граждани на Острова и на британците в Европа.

На второ място са гаранциите за компаниите, след като европейските закони няма повече да се прилагат  във Великобритания.  

Също така Великобритания трябва да продължи да изпълнява финансовите си задължения до края на преговорите.  

Като четвърта тема Туск подчерта спора за границата между Северна Ирландия и Ирландия.

Едва когато всички тези теми се изяснят, Брюксел ще обсъжда с Лондон бъдещото сътрудничество в сферата на икономиката, сигурността и общите интереси.

"Няма как да започнем паралелни преговори по всички въпроси едновременно, каза Туск, цитиран от Ройтерс.

Преговорите, които ни престои да започнем, ще са трудни, сложни, а понякога ще има и сблъсъци”, прогнозира той.

Той ще представи предложениято си пред европейските лидери на 29 април. Преди това ще се срещне с британския премиер Тереза Мей в Лондон.