Атентатът в Истанбул е първото посегателство на турска територия срещу чужденци. Сирийски гражданин вчера се вклини в граждани и се взриви. В резултат загинаха 10 души, а 15 бяха ранени.

Ако след нападението вчера мястото е гъмжало от полиция и е било строго охранявано, то тази сутрин няма и помен от полицаите, предаде пратеникът на bTV Петър Нанев. Може би това е политика на властите по този начин да осуетят една от основните цели на терористите – всяването на страх и паника сред населението.

Един от най-популярните вестници „Хабер тюрк” излиза днес с немско заглавие: „Вие сте в нашите сърца”. На първа страница е публикувана снимка на атентатора, до която журналистите са се добрали чрез свои източници от полицията.

Пръст на нападателя е довел до неговото идентифициране. Той не е бил в списъка с лицата, които трябва да бъдат наблюдавани и е влязъл в страната съвсем наскоро.

Жената, която е работила като екскурзовод, е извикала „Бягайте”, с което е спасила живота на много хора. Самата тя е жива, но ранена и е приета в болница.

Днес стана ясно, че премиерът Ахмет Давутоглу и германският канцлер Ангела Меркел са провели телефонен разговор.