Прародителят на всички британци е къдрав, тъмнокож и със сини очи
Необичайните резултати идват след продължително ДНК изследване на скелет, открит в пещера във Великобритания
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 2
    4
2111557994.jpg

Оказва се, че прародителят на всички британци е къдрав, с много тъмна кожа и сини очи, предадоха световните агенции. Той е живял на Острова преди 10 хил. години.

Необичайните резултати идват след продължително ДНК изследване на скелет, открит в пещера във Великобритания. При първата реконструкция на лицето на т.нар. „Чедърмен” той е бил с черна коса, много по-бяла кожа и кафяви очи.

Благодарение на изключително добре запазеното му ДНК учените във Великобритания установили, че всъщност той е бил доста мургав – почти чернокож и с много сини очи.

Сърдитата Зора: Как са изглеждали жените преди 9000 годиниУчени от Гърция успешно реконструираха лицето на гръцка девойка, която е живяла около 7000 г.пр.н.е.

Генетичният материал е бил взет чрез отвор в черепа, от който е било извлечено малко количество костен прах. Самият скелет е бил открит в пещера, в която температурата се е задържала на постоянни нива, а въздухът е бил студен и сух, което е позволило ДНК-то да се запази в толкова добро състояние.

Според данните „Чедърмен” е бил част от ловци-събирачи, дошли от Близкия Изток и мигрирали към Северна Европа в края на последната ледникова епоха.

В наши дни около 10% от цялото британско население носи чертите на тези свои прародители.

  • 2
    4
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре