Поверителен доклад: Опитът за преврат в Турция не е планиран от Гюлен
Изводите са на анализатори от разузнавателното звено към Върховния представител за външната политика на ЕС, съобщава „Дойче веле”
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 6
    0
Фетхуллах Гюлен
Снимка: Reuters

Опитът за преврат в Турция не е бил планиран и организиран от живеещия в изгнание проповедник Фетхуллах Гюлен, някогашен близък съратник на президента Ердоган. До този извод стигат анализаторите от разузнавателното звено към Върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини, съобщи „Дойче веле”.

Турски правителствени кръгове с възмущение отвърлиха този анализ, но той още тази седмица навярно отново ще бъде в дневния ред, тъй като в четвъртък германският канцлер Ангела Меркел е на посещение в Турция.

Изводите на анализаторите са събрани в документ с много висока степен на поверителност, който е изготвен още през август, но едва сега стана публично известен благодарение на публикации в британския „Таймс” и австрийския „Ди Пресе”.

В документа се твърди, че Гюлен определено не е играл централна роля в опита за преврат през юли.

Започна съдебен процес срещу Фетхуллах Гюлен и 72 негови привърженициОбвинението е в опит за военен преврат

Както се знае, президентът Ердоган твърди тъкмо това - и въз основа на тези обвинения в Турция се надигна безпримерна вълна от политически преследвания, арести и уволнения, чиято жертва станаха най-вече последователи на Гюлен.

Поверителният европейски документ тъй да се каже „оправдава” Гюлен за преврата, но в същото време не сигнализира особени симпатии към проповедника – европейските разузнавачи го определят като родоначалник на едно антисемитско и антихристиянско движение.

Аналитичният разузнавателен отдел на Федерика Могерини, в който работят над 100 анализатори и IT-специалисти, стига до извода, че Гюлен не разполага нито със средствата, нито с възможностите да организира опит за преврат в Турция.

Пучът бил организиран и проведен от група, в която влизали както гюленисти, така и кемалисти, опортюнисти и други противници на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Движението на Гюлен било „представено” сред превратаджиите единствено от неколцина военни, най-високопоставеният от които имал едва чин полковник.

Европейските разузнавачи стигат и до втори централен извод, който също никак не е по вкуса на Ердоган и неговите сподвижници. Според анализа опитът за преврат е бил не причина, а просто сигнал за вълната от репресии, които били планирани много преди това.

Месец след опита за преврат в Турция: Над 40 хил. задържани, повече от 80 хил. уволнениЗакрити са 4262 компании или организации, свързани с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен

Турската тайна служба МИТ имала намерение да започне голямата чистка на 26 август, но първите арести били планирани тъкмо за нощта, в която стана пучът.

Анализаторите смятат, че с опита за преврат част от военните са искали най-вече да предотвратят тези арести, а не насилствено да променят обществения ред. През въпросната нощ е трябвало да бъдат арестувани и част от организаторите на протестите в парка „Гези” през 2013 г., пише още в документа.

Вижте и видеото:

Дойче веле
  • 6
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре