10 от жертвите на самоубийствения атентат в Истанбул от вчера са германци. Още 7 са ранените, 5 от тях са с опасност за живота, по данни на германското външно министерство. 

Засега официално се отхвърля теорията атентаторът да е търсил съзнателно германци за жертви на покушението. Някои анализатори припомнят, че преди дни започна участието на германските разузнавателни самолети в борбата с „Ислямска държава”. Военните машини са базирани именно в Турция.

Това, което стана ясно за групата туристи е, че те са от различни провинции. Загиналите са пенсионери. Има три семейства от Бранденбург, Дрезден и Майц. Останалите са от Берлин, Хесен, Лайпциг. 

Групата е била от 33  туристи. Планирано е за 10 дни да посетят Истанбул, Дубай и Абу Даби. Екскурзията е започнала в понеделник. По програма във втория ден е планирана разходка в историческата част на Истанбул. За нея са се записали само част от туристите. Останалите са избрали индивидуална програма. 

Германците са най-многобройните групи туристи в Турция. Миналата година в южната ни съседка са почивали 5 милиона германски граждани. Сега много от туристическите фирми се притесняват, че атентатът ще се отрази на резервациите за тази година.