Над 80 тела на сирийски и палестински бежанци бяха изхвърлени на либийската брегова ивица в петък вечерта. Предполага се, че плавателният съд, в който са пътували, е потънал близо до бреговете на северноафриканската страна.

Сигнал за трагедията беше разпространен в социалната мрежа „Фейсбук”, след като очевидци публикуваха покъртителни кадри на загиналите. Сред тях има и малки деца.

Междувременно по данни на либийският Червен кръст, цитиран от световните медии, 111 трупа са извадени, а десетки други се смятат за изчезнали след корабокрушение в четвъртък край бреговете на Либия. Кораб, в който са пътували около 400 мигранти, повечето от Африка, започнал да се клати, да се пълни с вода и се разпаднал на 160 км западно от Триполи. Засега спасените са 198. Друг малък кораб с 60 души на борда също претърпя корабокрушение в сряда. Върховният комисариат на ООН за бежанците в Женева изрази опасение, че броят на жертвите може да достигне 200 за двете корабокрушения.

Все още не е ясно дали намерените 80 тела от петък, са част от случаите, за които съобщава Червения кръст в Либия.

Само през последните няколко денонощия над 7000 души бяха спасени в Сицилианския пролив. Всички, на които е оказано помощ, са транспортирани в южните италиански пристанища.

По данни на Италианската брегова охрана, в сряда спасените са били около 3000, а данните за четвъртък са над 1400, предадоха световните агенции. По-голямата част от спасените бежанци са сирийски граждани, останалите са от Северна Африка, Бангладеш и Пакистан.

Бан Ки-мун с призив към държавите, засегнати от миграционните вълни

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова правителствата на страните, обхванати от миграционна вълна, да увеличат усилията, които полагат, за справяне с кризата, предаде АФП.

Бан Ки-мун похвали усилията на лидерите, които са предприели действия да се справят с потока от имигранти. „Необходимо е да се направи още много”, допълни още той.

„Отправям призив към всички правителства да разширят сигурните и законни канали за имиграция и да действат с човещина, състрадание и в съответствие с международните задължения“, заяви още генералният секретар на ООН.

Той допълни, че е „ужасен и с разбито сърце“ поради гибелта на многото хора в Средиземно море, както и от инцидента с открития в Австрия камион с мъртви сирийски бежанци, сред които имаше деца.