Северноамериканското растение Ambrosia artemisiifolia, чийто полен предизвиква сериозни алергии, вероятно ще се разпространи прогресивно в цяла Европа през следващите няколко десетилетия, сочат резултатите от изследване, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес.

Появило се в Европа в края на 19-и век, A. artemisiifolia достига до два метра височина. Малките му цветчета може да предизвикат алергии, като ринит, сърбеж в очите, както и затруднено дишане. Растението се среща в Централна и Южна Европа, по-специално в северната част на Италия и Югоизточна Франция, където често се организират кампании за изкореняването му. То обаче е трудно осъществимо, тъй като растението се разпространява в необратваеми земи около населени зони.

Въз основа на математически модели френски, британски и австрийски учени установили, че концентрацията на полен от A. artemisiifolia в Европа ще се увеличи четирикратно до 2050 г. В слабо засегнати понастоящем райони като Северна Европа, северната част на Франция и южната част на Великобритания може рязко да се увеличи концентрацията на въпросния полен.

Учените приписват разпространението на A. artemisiifolia на глобалното затопляне, което улеснява растежа на растенията. Отбелязва се обаче също като причина ползването на почвата за различна от досегашната цел и това, че семена от A. artemisiifolia се разпространяват лесно от ветровете.