Потребители на социалната мрежа „Туитър” са внесли жалба в съда в Ню Йорк срещу действията на американския президент Доналд Тръмп. Причината – блокирал ги да виждат профила му и да контактуват с него.

Според американския Институт „Найт”, който е специализиран в анализи на първата поправка в американската конституция (тази за свободата на словото – б.р.) това е нарушение.

„Президентът и неговите съветници по един изключително активен начин превърнаха акаунта @realDonaldTrump в ключов комуникационен канал между президента и обществото”, посочват в изявлението си от института.

Потребителите, които са блокирани, изказвали негативното си мнение срещу американския президент. Това се определя като възпрепятстване на прилагането на разпоредбите на първата конституционна поправка, защитаваща свободата на словото в САЩ.

„Тъй като Белият дом използва личния акаунт на Тръмп, за да прави официални съобщения, да защитава решенията си и официалните действия на президента, да дава отчет за неговите срещи с чужди лидери и да популяризира позициите на правителството относно здравеопазването, имиграцията, външните работи и други теми, то този акаунт трябва да се възприема като обществен форум”, посочват в изявлението си от Института „Найт”.

Внесената жалба касае седем блокирани потребителя и е насочена освен срещу президента и срещу говорителя на Белия дом Шон Спайсър и срещу Даниъл Скавино, отговарящ за социалните мрежи на президентството.

Официален коментар от Белия дом по темата все още няма.