Посолството на Еквадор в Лондон прекъсна интернет връзката на Джулиан Асандж, основателя на „Уикилийкс”, след като в сайта бяха публикувани откраднати поверителни имейли на Демократическата партия на САЩ, злепоставящи предизборната кампания на Хилари Клинтън, предадоха ДПА и Ройтерс.

Интернет комуникацията на Асандж, който живее в посолството на Еквадор в Лондон, е прекъсната по нареждане на еквадорското правителство, съобщи „Уикилийкс”.

В отговор на въпрос дали това е част от усилията на САЩ да отмъстят на Русия заради предположенията, че тя стои зад хакерските атаки и кражбата на електронна кореспонденция на Демократическата партия, говорителят на Белия дом заяви:

„Не съм в състояние да потвърдя дали това е вярно или не, защото не мога да потвърждавам или отричам каквито и да е класифицирани операции на Съединените американски щати”.

Той обаче добави, че президентът Барак Обама обмисля каква да бъде реакцията на хакерските атаки.

Ен Би Си съобщи в събота, че служители на американското разузнаване може би подготвят кибератаки срещу Русия в отговор на опитите на руски хакери да повлияят на предизборната кампания в САЩ.

Правителството на САЩ заяви, че е възможно зад неотдавнашните пробиви в електронните пощи на американски политически организации да стоят представители на руското правителство на най-високо равнище, напомня ДПА.