Властите в Зимбабве съобщиха вчера, че лъвът Джерико - брат на убития от американски ловец неотдавна лъв Сесил, също е бил убит вчера от чуждестранни бракониери. Новината отново разбуни местните и световните защитници на дивата природа. По-късно обаче изследователи на миграцията на животните опровергаха тази новина, предаде ДПА.

Джони Родригес от националния парк "Хванге", където обитаващите диви животни са под закрила, каза пред Си Ен Ен, че Джерико е бил незаконно застрелян от ловци бракониери. Природозащитник от Оксфордския университет обаче посочи пред американската телевизия, че GPS проследяването е показало, че братът на Сесил е добре и броди из резервата и няма признаци нещо да му се е случило.

Същото потвърди и друг представител на проследяващата група на терена.

Убийството на Сесил миналия месец, след като бе примамен извън резервата и застрелян от американския ловец Уолтър Палмър, предизвика буря от възмущение сред природозащитниците в цял свят.

Мъжкарят Сесил бе любимец на местните хора и на гостуващите туристи и сега те настояват Палмър да бъде екстрадиран в Зимбабве и съден за незаконното си деяние.