Остават само няколко часа до последния момент, в който Гърция ще може да плати част от дълга си към Международния валутен фонд. Ако правителството на Атина не се разбере с кредиторите и не направи плащането, страната навлиза във фалит. Гърците са все по-притеснени, докато туристите не усещат проблеми.

Тази вечер ще се проведе видеоконферентен разговор между финансовите министри на еврозоната, които да обсъдят последното искане на премиера Алексис Ципрас, който иска нов двугодишен спасителен пакет от ЕС.

Опашки пред магазините

Заради лимита при тегленето на пари магазините отчитат 10-тина процента по-ниски обороти. На каса хората купуват само най-важното. Гърците са започнали да пестят дори и от прегледи при лекар.

Оказва се, че въпреки обещанието на премиера Алекси Ципрас за пенсиите да няма лимит и за възрастните важи ограничението от 60 евро

Политиците от своя страна се възползват от положението.

„Ние сме на ръба на банкрута, със затворени банки и замразена икономика, хората са изправени пред едно несигурно и нестабилно бъдеще”, коментира Йоанис Куцукос, депутат от опозиционната партия ПАСОК.

„В тези тежки времена ние се уповаваме на един министър-председател, който показа, че не приема заповеди от чужденци”, коментира от своя страна независимият Никос Николопулос.

Хората може и да пестят от храна, но се презапасяват с гориво. Бензиностанциите не отчитат намаление на оборотите.

Притеснението е дали въобще банките ще отворят след ваканцията.

Българските туристи не усещат кризата

Въпреки че в разгара на туристическия сезон хотелиери и ресторантьори отчитат спад на туристите, семействата, които предпочитат южната ни съседка за почивка, не усещат кризата.

Фериботите за остров Тасос са през половин час и постоянно транспортират летовници.

Българите, които от години живеят в Гърция, обаче вече усещат промяна в стандарта на живот.

На 10 километра от границата, в Кирково, основните хранителни продукти в магазините свършиха за часове. В очакване на най-лошото гърците пазаруваха като за последно. Олио, консерви и брашно – с чували.

Истерията за храна е бич за гръцкия бизнес, признава Атанасиос Крицинис. Той има два магазина за мебели в Комотини, които от три дни имат нула оборот. От днес вече не може да се разплаща с доставчици и единственото, което го спасява от фалит, е бизнесът му в България

В опит да ограничи хаоса, правителството в Атина гарантира на бизнеса, че въпреки невъзможността да се разплаща, няма да остане без ток и вода през следващите дни.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер