Последен опит за Ангела Меркел да сформира коалиционно правителство
Страната върви към нови избори догодина
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
ангела меркел
Снимка: Reuters

Последен опит на германския канцлер Ангела Меркел да сформира правителствена коалиция.  Продължилите повече от месец преговори с две по-малки партии не дадоха резултат.

След като не успяха да спечелят парламентарно мнозинство, християндемократите се обърнаха за партньорство към Зелените и Партията на свободните демократи. "Въпреки всички трудности отивам на тези преговори с намерението да изпълня възложената ни от избирателите задача за съставяне на коалиция", каза Меркел при пристигането си за следващия кръг от преговорите, които се водят в централата на нейния Християндемократически съюз (ХДС) в Берлин.

Германия може да се изправи пред нови избори, ако до неделя няма кабинетПредставители на четирите партии, натоварени със задачата да съставят правителство, се съгласиха да удължат срока на преговорите, който изтече тази сутрин

"Ще бъде трудно, но си заслужава да влезем във втори етап", заяви тя.

Меркел призова участниците в коалиционните преговори да положат повече усилия за преодоляване на различията, за да могат да съставят ново правителство.

"За това е нужна волята на всички", каза канцлерката. По думите й "волята на ХДС е налице".

bTV Репортерите: Вотът на германцитеНа 24 септември германците гласуваха за нов парламент и решиха, че канцлер отново ще е Ангела Меркел

Втората на изборите партия на социалдемократите отказа да влезе в коалиция с консерваторите, както беше досега.

Разногласията на Меркел, особено със зелените, са големи по теми като околната среда, индустрията и бежанците.

Лидерът на парламентарната група на консерваторите в Бундестага Фолкер Каудер заяви, че те са готови да направят още отстъпки за намаляване на емисиите от захранваните с въглища електроцентрали, за да успокоят тревогите на Зелените.

При провал на консултациите днес, ще се стигне до нови избори догодина.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре