Посланикът ни в Сърбия за случая в Босилеград: Имало е нарушение, но реакцията е несъразмерна
Очакваме ясен отговор от сръбската страна дали на централно ниво тя стои зад несъразмерната акция на полицията в Босилеград, или става въпрос за самоинициатива, посочи Радко Влайков
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 5
    0
Босилеград
Снимка: bTV

В случая в Босилеград, действително е имало формално нарушение, не можем да си затворим очите, но реакцията е несъразмерна. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV посланикът ни в Сърбия Радко Влайков.

В петък наши лекари бяха задържани от сръбските власти заради медицински прегледи, които извършваха в Босилеград по покана на местно дружество.

„Същността на нещата е по какъв начин се прилага законът и по какъв начин се санкционира неспазването му – посочи той. – В случая очакваме ясен отговор от сръбската страна дали на централно ниво тя стои зад несъразмерната акция на полицията в Босилеград, или става въпрос за самоинициатива – отново тенденциозно отношение на местната власт към българите“.

„Очаквам днес отговор от шефа на полицията дали те смятат, че задържането за няколко часа на български медици е в духа на добрия тон“, добави Вайков.

Скандалът с арестуваните български лекари може да стигне до БрюкселТова искат и от КИЦ-Босилеград, и от ВМРО

Посланикът обясни, че организаторите на прегледите е трябвало да поискат разрешение от регионалния инспекторат по здравеопазването в Ниш. Той добави обаче, че скандалът е тръгнал след посещение на здравен инспектор час след началото на прегледите. Самото посещение било първото в региона от осем години.

Влайков добави, че има инструкции от външния министър Екатерина Захариева да намери със сръбската страна механизъм за осъществяване в бъдеще на такъв вид прегледи със съответното разрешение, за да може да бъде компенсирана изключително слабата възможност за лечение на нашите граждани в този район. В момента има голям проблем с достъпа до медицински услуги за хората от Босилеград и околните села – най-близката им болница е в Кюстендил, а най-близката сръбска болница е на 70 – 80 км. Това е един от многото проблеми, свързани с нашето малцинство в Сърбия, посочи Влайков.

Задържаните български лекари отново биха се върнали в БосилеградОрганизаторите на прегледите настояват Брюксел да вземе отношение

По думите му хората в Босилеград не са изоставени. Търси се решение по две линии – по линия на България с регламентиране на такъв тип здравна помощ, а освен това от почти 10 години се извършват прегледи на жители на Босилеград във ВМА. От това лято тези прегледи се осъществяват чрез генералното ни консулство в Ниш, тъй като досега те бяха използвани от организаторите им от местната власт за политически цели и държаха населението в напрежение и зависимост, каза посланикът.

Около 50 българи искали да бъдат прегледани от задържаните ни медици в БосилеградОт българското МВнР съобщиха, че Екатерина Захариева е инструктирала посланика ни в Белград Радко Влайков да повдигне въпроса за инцидента пред сръбските власти

Вижте целия разговор във видеото:

  • 5
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре