Не разполагаме с информация за български граждани, пострадали при нападението в Берлин, при което камион се вряза в коледен базар. Това каза българският посланик в Германия Ради Найденов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Той обаче уточни, че досега няма информация за националността нито една от жертвите и пострадалите.

Поддържаме контакт с местните власти, добави Найденов.

Той припомни, че от снощи, веднага след нападението, на страницата на Министерството на външните работи и в сайта на посолството беше публикувана гореща линия, на която хората може да получат информация.

Властите в Германия все още не наричат нападението „терористичен акт“, но предположенията и фактите, които имаме досега, подкрепят тази хипотеза, каза още посланикът.

„Не бих казал, че нападението беше очаквано. През тази година имаше атентати на много места. Животът в Германия тече нормално. Разбира се, на местата, където има събиране на повече хора, мерките за сигурност са по-засилени. От коментарите, обявени досега, става ясно, че това е непрофесионален терористичен акт. Тези актове се организират за малко време, те са инцидентни и много трудно може да се идентифицират предварително, поради което превантивната работа е затруднена“, каза още Найденов.

Вижте повече във видеото: