Посещението на китайския лидер Си Дзинпин във Франция пое по „в стил Макрон“ път, предава Ройтерс.

С печено агне, кашкавал, домашна шунка, сладкиш от боровинки и традиционни танци президентът на Франция прие китайския си колега на лична среща в отдалечения планински проход Турмал в Пиренеите.

Макрон винаги се опитва да установи лични отношения извън протокола. Изборът му на дестинация е сантиментален - от дете Макрон е гостувал там на баба си.

Със Си Дзинпин посетиха планински ресторант, а Макрон подари на Си жълта фланелка на състезател от Тур дьо Франс. Другите подаръци бяха вълнено одеяло и арманяк, бренди, тъй като има възможност алкохолът да попадне в търговски санкционен списък от Пекин.

Си Дзинпин и Еманюел Макрон
Снимка: Reuters

Френските и китайските компании сключиха някои споразумения в понеделник, вариращи от енергетика, финанси и транспорт, но повечето бяха споразумения за сътрудничество или подновени ангажименти за съвместна работа.

В стил „Макрон“

Макрон обикновено хвали, прегръща, намига, потупва други държавни ръководители, но не си позволи това със Си Дзинпин. Двамата пътуваха с различни полети от Париж и се придвижваха с отделни автомобили към планинския регион, граничещ с Испания.

Си Дзинпин и Еманюел Макрон
Снимка: Reuters

Въпреки това поканата на Си в Пиренеите напомни на посещението на Доналд Тръмп, който се присъедини към Макрон през 2017 г., за да гледат парада за Деня на Бастилията, както и пътуването на руския президент Владимир Путин през 2019 г. до лятната резиденция на френския президент в крепостта Брегансон, Югоизточна Франция.

Има ли победител от срещата?