"Моята ключова позиция е деолигархизация на страната", заяви украинският президент Петро Порошенко в интервю за украинската телевизия ICTV, цитирано от ТАСС

По повод кризата, довела до оставката на губернатора на Днепропетровска област Игор Коломойски (сочен за крупен олигарх - б.р.), президентът каза, че това "не е бил конфликт в сърцевината на властта".

"Като гарант на конституцията аз няма да допусна това. Аз искам ред, те – хаос. Аз няма да търпя хаоса", каза Петро Порошенко, като добави, че "проблемът не е в имената на конкретните олигарси, а в самата система".

„Ние няма да позволим повторение на хаоса нито в Киев, нито в който и да е друг град на Украйна", подчерта Порошенко, който също беше едър бизнесмен преди да бъде избран за президент.

Киев няма да получи смъртоносно оръжие

САЩ и Европейският съюз няма да предоставят на Украйна смъртоносно оръжие. Това съобщи бившия ръководител на украинската служба за външно разузнаване Николай Маломуж по украинската телевизия "5-ти канал".

Той посочи, че има информация от високопоставени източници в САЩ и ЕС

"Европа е против предоставянето на смъртоносно оръжие за Украйна, тя не иска конфронтация с Русия, към същата позиция на практика се придържа и Обама. Защо се бои? Тук протича глобална конфронтация и тя може да прерасне като конфронтация под формата на Студена война и ядрено противопоставяне на глобално равнище”, коментира генералът.