Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви днес, че репресивните структури на СССР и нацистка Германия са сродни по действия и цели, предаде ТАСС

В реч в мемориалния комплекс "Бикивнянски мохили" край Киев, където днес се отбелязва паметта на жертвите на сталинския режим, Порошенко каза: "Главното политическо управление към НКВД е сродна структура на СС и Гестапо. Те черпеха един от друг престъпен опит, усъвършенствайки техниката за масово унищожение на своите жертви".

По думите на президента гробищата край Бикивня се "неопровержимо доказателство за престъпления срещу човечеството" от мащаба на извършените в Катин, Освиенцим, Бухенвалд, Бабий Яр или Соловки.

Преди няколко дни Порошенко подписа закон, който осъжда комунистическия и националсоциалистическия режим и забранява тяхното пропагандиране и символики в Украйна. През април т.г. украинският президент припомни, че Хитлер и Сталин започват касапницата на Втората световна война и тогава се опитват "да разделят и разцепят Европа".

В периода от началото на 20-те до края на 40-та години на миналия век в района на село Бикивня биват погребвани в масови гробове хора, избивани от служители на НКВД (Народен комисариат по вътрешни работи; предшественик на КГБ).

В Катин НКВД избива хиляди полски офицери и войници, Освиенцим и Бухенвалд са нацистки концлагери, в Бабий Яр край Киев нацистите са изтребвали евреи, цигани и съветски военнопленници, а Соловки е затвор за политически затворници от времето на имперска Русия и СССР.