Необичаен морален казус се разрази в Полша. Театрална постановка с порноактьори провокира протест и доведе до искане на оставка на министър от новото правителство.

12 души бяха арестувани при протеста пред театър във Вроцлав, на който напрежението ескалира. Група радикали от крайна дясна организация се опита да блокира входа на сградата, за да попречи на премиерата на постановката „Смъртта и момичето”. Представлението е по романа на носителката на Нобелова награда за литература Елфриде Йелинек.

Протестите са заради факта, че в някои сцени участват порноактьори, като в същото време в актьорския състав фигурира и 9-годишно момче.

Министърът на културата от новото полско правителство помоли в писмо губернатора на областта да отмени премиерата, като напомни, че театърът се финансира от държавния бюджет. Губернаторът обаче отговори, че няма да упражни никаква форма на превантивна цензура, а и няма закон, който да позволява на местните власти да се намесват в такива случаи.

В същото време директорът на театъра, който е новоизбран депутат от опозицията, призова министърът на културата да подаде оставка, заради натиска, който се опитва да окаже.

Въпреки блокадата на входа на театъра, полицията отблъсна протестиращите и премиерата се състоя. А пубиката я прие с ентусиазъм и стана на крака пред актьорите.

Очаквано - билетите за всички представления до края на годината са продадени.