Полският президент обяви, че ще подпише спорния закон за Холокоста
Държавният глава едновременно с това поиска от Конституционния съд да се произнесе дали законът не противоречи на конституцията
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 14
    0
Анджей Дуда
Снимка: Reuters

Полският президент Анджей Дуда обяви днес, че ще подпише спорния закон за Холокоста, предизвикал протести от страна на Израел, Украйна и САЩ, предадоха световните агенции.

Държавният глава едновременно с това поиска от Конституционния съд да се произнесе дали законът не противоречи на конституцията в частта му за свободата на словото и в разпоредбата, предвиждаща затвор за онези, които обвиняват полския народ или полската държава в участие в нацистките престъпления.

Полша със закон отрече народът й да има общо с ХолокостаИзраел се обяви срещу текстовете, които могат да вкарат в затвора оцелели в концлагерите

Законът предвижда до три години затвор за онзи, който използва израза "полски лагери на смъртта" и който заяви "публично и в противоречие на фактите", че полската страна или полският народ са съучастници на престъпленията на нацистка Германия.

Тези части от закона породиха дипломатическа криза с Израел, който се опасява, че те ще позволят на Полша да прикрие ролята на онези поляци, които са убивали или издавали евреите на нацистите по време на германската окупация на Полша през Втората световна война.

Полски законопроект за Холокоста предизвика гнева на ИзраелЗаконът предвижда наказание за всеки, който твърди, че поляци са участвали в избиването на евреи

Разпоредбите на закона, касаещи действията на украинските националисти в периода 1925-1950 г., предизвикаха гнева на Украйна.

Израел каза днес, че се надява Полша все пак да промени законопроекта, предвиждащ затвор за изказвания, внушаващи полско съучастие в извършения от нацистите Холокост, предаде Ройтерс.

Израелското външно министерство съобщи, че Израел се надява, че "ще е възможно да бъде договорено да се внесат изменения в закона", преди той да бъде окончателно приет.

Европейската еврейска асоциация заяви, че възнамерява да подаде жалба срещу спорния Закон за националната памет.

Председателят на асоциацията равин Менахем Марголин каза, че организацията ще оспори закона пред Конституционния съд на Полша.

  • 14
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре