Долната камара на полския парламент (Сеймът) отхвърли окончателно скандалния законопроект за пълна забрана на абортите. При днешното гласуване против приемането му гласуваха 352 депутати, "за" бяха 58, а 18 се въздържаха, предаде ТАСС.

В законопроекта, който беше внесен от обществената организация "Стоп на абортите", се предлага пълна забрана на абортите в Полша, както и сурови наказания за жените и лекарите, които прибягват до тази операция, включително наказателно преследване. 

Дискусията в парламента и медиите бързо се пренесе по улиците на полските градове, където се проведоха протести с участието на десетки хиляди демонстранти. Развитието на ситуацията се следи от Европейския парламент, където няколко партии предложиха да бъде внесен за разглеждане въпросът за правата на жените в Полша.

Въпреки че управляващата партия "Право и справедливост" не беше автор на законопроекта, опозиция я обвини, че е предизвикала "война на идеологии и мирогледи в страната". Очаква се скоро да бъде представен нов компромисен вариант на закона.

Председателят на горната камара на парламента (Сената) Станислав Карчевски вчера съобщи, че вече има такъв проект в Сената. „В него се изключва възможността за прекъсване на бременността в случай на подозрения за наличие на синдрома на Даун", но няма наказания за жените при прекъсване на бременността.

В момента в Полша действа закон, забраняващ абортите без медицински причини, които включват заплаха за живота и здравето на майката или сериозна патология на плода. Бременността може да се прекъсва и ако е настъпила в резултат на изнасилване. Данните на полското здравно министерство сочат, че през 2015 г. в Полша е имало 1044 аборта.