Полша ще поиска официално одобрение от САЩ за покупка на осем системи за противоракетна отбрана "Пейтриът" от корпорацията "Рейтиън", с което да бъде сключена сделка за около 5 милиарда долара, предаде "Ройтерс", като цитира съобщение на правителството във Варшава и на американската компания.

"Официалното искане на Полша е важна стъпка към превръщането й в шестата страна в НАТО, която ще има системи "Пейтриът" и 14-ата в света, която ще е партньор в тази програма", съобщи президентът на "Интегрирани отбранителни системи Рейтиън" Уес Кремър.

"Рейтиън" се съгласи да изпълни най-малко половината от стойността на поръчката в Полша, обяви през юли полският министър на отбраната Антони Мачеревич.

До вчера следобед правителството на САЩ не бе получило писмото с искането на Полша, но се очаква това да стане скоро.

Търгът за противоракетната система е централен елемент в голямата програма за модернизация на полските въоръжени сили, ускорена в отговор на украинската криза и на политиката на Русия в района, отбелязва "Ройтерс".

Москва вече изрази остро недоволството си заради разполагането на компоненти от ПРО в Източна Европа под егидата на НАТО. Според Русия, противоракетните съоръжения всъщност могат да се използват за нападение и освен това нарушават ядрения паритет между нея и западните съюзници.