Полша ще блокира заключителното изявление на европейските лидери след двудневната им среща на върха днес и утре, съобщиха дипломатически източници от Брюксел. Причина за това е единодушното избиране на Доналд Туск за председател на Европейския съвет за втори мандат, срещу което застана единствено Полша.

„Полша сега се противопоставя на заключенията“, които 28-те лидери на ЕС трябва да представят след срещата в Брюксел, въпреки че това няма да повлияе на избирането на Туск, посочи един от източниците, цитиран от БГНЕС.

Решението идва, след като днес 27 страни от ЕС подкрепиха преизбирането на досегашния председател на Европейския съвет.

Туск, който е бивш полски премиер, е в остър конфликт с новото ръководство на страната и най-вече с лидера на управляващата партия „Закон и справедливост“ Ярослав Качински, с когото имат различни мнения по редица въпроси, включително и промени в държавните медии и конституцията.

Против днешното решение на съвета се изказа полският министър на външните работи Витолд Вашчиковски, според когото съюзът се намира под диктатурата на Берлин.

„Сега знаем, че това е съюз под диктатурата на Берлин“, каза той пред полски медии. „Това дава път на един много опасен Европейски съюз, силно токсичен съюз, който може да навреди на много страни“, допълни Витолд Вашчиковски.