Полша ще повдигне обвинения на двама руски авиодиспечери заради катастрофата през 2010, в която загина президента Лех Качински – ход, който може да навреди на така или иначе обтегнатите двустранни отношения заради кризата в Украйна, съобщи Ройтерс.

Прокурорът обяви в петък, че разследването е установило, че главната причина за инцидента е провал на екипажа на самолета да реагира адекватно при лошо време.

Въпреки това Иренеуш Шелаг заяви, че прокуратурата е започнала процедура по предявяване на обвинения на двама авиодиспечери, които напътствали кацането на самолета на летището в Смоленск в западната част на Русия.

Едното обвинение е свързано със създаване на пряка заплаха за бедствие във въздушния трафик, а второто – за неволно създаване на пряка заплаха за бедствие във въздушния трафик.

Прокурорът не назова имената на хората, които ще бъдат обвинени, нито съобщи какво точно са направили, за да предизвикат катастрофата.

Малко е вероятно Русия да се съгласи да екстрадира своите граждани за процес в Полша, коментира агенцията.
Полша е сред отявлените критици на руската политика за сепаратистите в Източна Украйна, подкрепяйки тезата на Запада, че Москва подпомага бунтовническата им дейност. Нещо което Кремъл отрича.

Авиокатастрофата, при която загинаха 8 души екипаж и 88 пасажери, сред които Качински и още високопоставени полски представители, шокира обществото в Полша.

Президентът пътуваше за възпоменателна церемония в Катин, където по време на Втората световна война съветската тайна полиция екзекутира хиляди арестувани полски офицери и ги погреба в масови гробове.