Притеснена от участието на Русия в украинската криза, Полша ще насърчи гражданите си да преминат военна подготовка, ще увеличи броя на упражненията за резервистите и ще се обърне към паравоенни групи, за да засили отбранителната си система, заяви вчера полският министър на отбраната Томаш Шемоняк, цитиран от „Франс прес”.

„Гражданите, проявяващи личен интерес да преминат военна подготовка, ще могат да се регистрират от 1 март" в регионалните центрове”, заяви Шемоняк пред медиите.

Догодина под знамената ще бъдат привикани 38 000 резервисти за военни учения при 12 000 тази година. На 20 март министерството на отбраната ще организира и конференция с паравоенни групи от цялата страна, на която ще бъде представена нова концепция за националните резервни сили.

Полша, която стана член на НАТО през 1999 г., от няколко години води широкообвхатна програма за модернизиране на въоръжените си сили, които са професионални от 2008 година. Модернизацията беше ускорена след анексирането на Крим от Русия през март и след оказаната от Москва подкрепа за сепаратистките бунтовници в източната част на Украйна.

Най-голямата централноевропейска страна планира да похарчи за тази цел 140 милиарда злоти (33,5 милиарда евро) през идните години и да отделя 2 на сто от БВП за въоръжените сили.

„Перспективите за мирно решение на украинската криза са все по-малки. Целта, която Русия не прикрива, е да попречи на пътя на Украйна към Европа”, заяви полският министър на отбраната.

„Смятам, че пред нас стоят много трудни седмици и месеци”, добави той. Откритото използване на военни средства от руска страна създава дългосрочна заплаха за Европа, подчерта Шемоняк.