Полша оповести днес, че мобилизира технически средства на военните, за да се провери съществуването на мистериозния „нацистки влак”, който според изследователи бил заровен в земята в района на Валбжих в югозападната част на страната в края на Втората световна война, предаде Франс прес.

„Военният министър реши да изпрати технически средства на място, за да се извършат проучвания и да се провери съществуването на този влак”, заяви говорител на министерството на националната отбрана. „През следващите няколко дни военни специалисти ще определят техническите средства, които ще бъдат използвани. Армията ще се намеси по настояване на властите в района”, допълни той.

Общинските власти в Долна Силезия вчера се усъмниха в съществуването на „нацисткия влак на съкровищата”, който е завладял въображението на полските търсачи на скъпоценности от периода на Втората световна война.

Въпреки това префектът на района Томаш Смоларж предприе редица мерки, за да бъде ограничен достъпът до района, посочен от т. нар. откриватели на подземния конвой, и да се проверят твърденията им.

„Информационната стойност за новото откритие по нищо не се отличава от десетките други, които сме получавали през годините”, заяви Смоларж. „Въз основа на документите, депозирани при кмета на Валбжих от търсачите на съкровища, не е възможно да се твърди, че подобна находка наистина се намира на посоченото от тях място”, коментира той.