Световната политическа общност реагира на атаката на Съединените щати в Сирия, като мненията са крайни и в двете посоки, предават световните агенции.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че недвусмислено осъжда употребата на химически оръжия. В изявление по повод снощния ракетен удар на САЩ по сирийска военновъздушна база Юнкер уточнява, че Вашингтон е разяснил на ЕС ограничения обхват на операцията.

По думите на Юнкер САЩ са уверили, че ударът цели да предотврати по-нататъшни зверства с химически оръжия. Продължаващата употреба на химически оръжия не може да остане без отговор, заявява Юнкер. Той изразява разбиране за усилията в тази посока, предприети от САЩ. Има ясна разлика между въздушни удари по военни цели и употребата на химически оръжия срещу цивилни, отбелязва той.

Юнкер призовава за удвояване на усилията за пресичане на насилието в Сирия и за постигането на траен мир. Единствено политически преход може да доведе до този резултат, коментира председателят на ЕК. Юнкер изразява готовността на комисията да участва в този процес.

Ударите на САЩ в Сирия показват необходимостта от решаването на въпроса с химическите оръжия, написа в "Туитър" председателят на Европейския съвет Доналд Туск. По неговите думи ЕС и САЩ ще работят съвместно, за да пресекат жестокостите в Сирия.

Френският външен министър Жан-Марк Еро заяви, че американските ракетни удари са предупреждение към престъпен режим. По думите му той е разговарял с американския президент Доналд Тръмп, но от американска страна не е имало искания към Франция.

Говорител от „Даунинг Стрийт” заяви, че британското правителство напълно подкрепя американските военни действия в Сирия. Великобритания определи американските въздушни удари като „напълно съизмерими” и „подходящ отговор на варварското нападение с химическо оръжие”, извършено от сирийското правителство.

Австралия твърдо подкрепя ударите на САЩ срещу Сирия”, заяви премиерът на Австралия Малкълм Търнбул.

„С думите и действията си президентът Тръмп изпрати ясно и силно послание: няма да има търпимост към използването и разпространението на химически оръжия”, заяви кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Саудитска Арабия също подкрепя ударите срещу военни обекти в Сирия и ги нарече „смело решение на президента Тръмп”.

Турция определи нападението на САЩ срещу Сирия като "позитивно".

Япония подкрепя решимостта на САЩ за борба срещу разпространението на химически оръжия”, заяви японският премиер Шиндзо Абе. „Много невинни станаха жертви на химическите атаки. Международната общност беше шокирана от трагедията, при която сред жертвите имаше много малки деца”, допълва още той в официално изявление.

Според руския президент Владимир Путин американските удари в Сирия са нарушение на международни закони и „сериозно ще повлияят върху отношението между САЩ и Русия”, заяви говорител на Кремъл. По думите на Дмитри Песков, говорител на руския президент, „действията на Щатите са агресия към суверенна държава с измислен контекст”.

На другия полюс е и Иран, който остро осъдиха американските удари срещу сирийската база.

„Американското правителство не трябваше да нанася ракетен удар по Сирия, без да е изчакало резултатите от международното разследване”, заяви кандидатът за президент на Франция Марин льо Пен.

„Донякъде се учудена от случилото се, тъй като преди Доналд Тръмп нееднократно е заявявал, че не възнамерява да бъде световен жандарм, но сега влезе именно в тази роля”, допълни Льо Пен.

Боливия, която е непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, поиска извънредно заседание на Съвета за да се обсъдят ракетните удари.