Поляк, който се представя за аристократ, предизвика на дуел лидера на британската Партия за независимост на Обединеното кралство (UKIP) Найджъл Фараж, предаде Асошиейтед прес.

Ян Жилински заяви, че му е омръзнало от критиките на Фараж към източноевропейските имигранти. В пуснат в интернет видеоклип полякът, който живее в Лондон и се представя за принц, приканва Фараж да се срещнат в Хайд Парк, за да решат въпроса "по традиционния начин, по който биха решили въпроса през 18-и век полски аристократ и английски джентълмен".

Държейки сабя, която била на баща му офицер от кавалерията, Жилински заявява: "Предлагам дуел, ако сте съгласен", но добавя, че ще се задоволи и със "словесен дуел".

Полската аристокрация е била премахната от бившия комунистически режим, но мнозина представители на аристократични родове продължават да използват титлите си, отбелязва АП.

Фараж заяви, че не възнамерява да приеме предизвикателството да се дуелира.

UKIP иска Великобритания да напусне Европейския съюз и да отказва на граждани на ЕС правото да живеят в страната. В момента тя е на трета позиция в проучванията на избирателните нагласи за парламентарните избори в страната на 7 май.

Евроскептичната партия твърди, че иска да контролира имиграцията, а не да я спре. Фараж е заявявал, че се чувства неудобно да слуша чуждестранна реч в лондонското метро, а веднъж обвини имиграцията за пътните задръствания.