Затворниците в ГДР са били принуждавани да даряват кръв, която впоследствие била продавана на запад срещу чужда валута, както и да работят за западни фирми. Това стана ясно от репортаж на първи канал на германската държавна телевизия А Ер Де, излъчен тази вечер, предаде БТА.

Позовавайки се на докладите на Щази - тайната политическа полиция в ГДР - предаването "Репорт Майнц" съобщава, че баварският клон на Червения кръст купувал кръвта с посредничеството на швейцарска фирма. Затворниците не са били доброволни дарители и по тази причина понякога медицинските сестри отказвали да им вземат кръв.

"Това е логиката на тази система", смята историкът Тобиас Вуншик, който проучва докладите на Щази - "да експлоатират не само работната сила на затворниците, а и телата им - като взима кръвта им и я продават на Запада".

Според "Репорт Майнц" германският автомобилен производител "Фолксваген", гигантът в сферата на търговията с домашно обзавеждане "ИКЕА" и веригата магазини "Алди" са работили с доставчици, които са принуждавали затворници от ГДР да работят за тях през 70-те и 80-те години.