Непрекъснат поток от иракчани, сирийци и афганистанци се стича в сръбския град Димитровград, за да се оплаче от злоупотереби, извършени спрямо тях от български полицаи. Ако дори половината от твърденията се окажат верни, то България би изглеждала като най-враждебната земя за преминаващите нелегални имигранти. Това пише в обширен свой репортаж онлайн изданието "Политико" (Politico.eu).

Фото есето към него е озаглавено „През Ада, наречен България”.

Авторът на материала, журналистът на свободна практика Андрю Конъли, отбелязва, че докато светът вече свикна с кадрите със спасяване на мигранти в Средиземно море, тръгналите към Европа търсят алтернативни маршрути. В резултат на това и оплакванията от насилие по българо-турската граница се увеличават, като включват случаи на побой, незаконни арести и даже убийство.

Акцент на материала е отношението към язидите, религиозно малцинство в Ирак, преследвано и систематично избивано от „Ислямска държава”.

„Четири пъти пробвахме българската граница и последния път успяхме, но бяхме пресрещнати от полицията. Стреляха във въздуха, пуснаха кучета по нас и един баща, който опита да защити дъщеря си от тях, беше пребит. Взеха ни телефоните, с които се ориентирахме, и по 200 евро. Търсеха навсякъде, дори в бельото ни. Имаше човек с увреждане, който не ги разбираше, но те го пребиха. Бяхме чули слуховете за България, но нямаше друг начин – „Даеш” са на половин час от нашия град”, разказва пред изданието мъж, представил се като Али.

Припомнят се докладите на различни неправителствени организации за насилието по границата, като е дадена думата за коментар на зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев, според когото данните са неточни, а чужденците преувеличават след влизането си в Сърбия, за да е сигурно, че няма да бъдат върнати у нас по силата на Дъблинската конвенция.