Лидерът на партия Християнсоциален съюз (ХСС) и премиер на Бавария Хорст Зеехофер обвърза по-нататъшната си подкрепа за Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел с годишен таван за пристигащите в Германия бежанци от 200 хил. души, предаде ДПА.

„Ще настояваме за това, защото таванът е необходимо условие за успешна интеграция”, каза Зеехофер в публикувано днес интервю за вестник „Аугсбургер алгемайне”.

ХСС иска да покаже ясно на баварските избиратели, че ще се бори за ограничаване на миграцията, заяви той.

Баварският премиер очаква, че оставащите десет месеца до парламентарните избори ще са един от най-трудните периоди от десетилетия за блока ХДС/ХСС, който е част от управляващата коалиция в Германия.

Пред нас стои изключително тежка задача, заяви Зеехофер, отбелязвайки, че различията между двете тясно свързани партии трябва да бъдат изчистени.

Съюзът между ХДС и ХСС, който датира още от времето непосредствено след Втората световна война, за пръв път е подложен на сериозен натиск от дясната част на политическия спектър.

Подкрепата за партия „Алтернатива за Германия” в национален план вече приближава 15% според социологическите проучвания, а в източните провинции, където антиимигрантските настроения са най-силни, е още по-голяма.