Напрегната беше нощта в македонската столица Скопие, след като снощи протестиращи нахлуха в Парламента и нападнаха депутати. Според официалните данни са ранени 77 души, включително полицаи и народни представители.

Сградата на парламента остана блокирана през цялата нощ, съобщава специалният пратеник на bTV Десислава Ризова. След погрома я пазеха полицаи. Гневът на протестиращите е помел изцяло загражденията около народното събрание.

Подготвя се и палатков лагер.

Източник на ново напрежение може да стане здравословното състояние на пребит албански депутат.

Големите македонски телевизии не следят случващото се в сърцето на Скопие тази сутрин.

В малките часове на днешния ден вече се появиха информации за около 100 ранени.

Сред тях – граждани, полицаи и депутати, включително и лидерът на опозицията Зоран Заев.

Дори и в 4 сутринта част от протестиращите не се разотиваха. Основните възражения тук са срещу т.нар албанска платформа. А притесненията - страната да не се раздели и да не стане двуезична. „Тая платформа е обявяване на война. Нещата, които се искат в нея, се добиват само военен път”, коментира пред камерата на bTV един от демонстрантите.

Очаква се протести да има и днес.

Македонският президент Георге Иванов призова за спокойствие. Той е насрочил извънредна среща с политическите лидери за днес.

Конфронтацията избухна няколко часа, след като демонстранти нахлуха в парламента и нападнаха депутати след спорно гласуване за избор на нов председател. Избран бе етнически албанец - Талат Джафери, който държа речта си на албански.

Безпокойство от случващото се изразиха в съседна Албания и Косово.