Политическа криза в Германия: Преговорите за коалиция се провалиха
След повече от месец усилени проучвателни разговори Свободните демократи се оттеглиха
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    2
Ангела Меркел
Снимка: Reuters

Консервативният блок ХДС/ХСС и канцлерката Ангела Меркел не успяха снощи да постигнат съгласие със Свободните демократи и Зелените за съставяне на управляваща коалиция. Това тласна най-мощната европейска държава в небивала политическа криза, която може да сложи край на политическата кариера на канцлерката, предадоха Франс прес и Ройтерс.

След повече от месец усилени проучвателни разговори Свободните демократи се оттеглиха, защото според тях позициите на партиите са твърде раздалечени, за да се постигне споразумение за общо управление.

"Днес нямаше напредък, по-скоро имаше връщане назад, защото бяха поставени под въпрос търсените компромиси. По-добре да не се управлява, отколкото да се управлява лошо", каза пред журналисти в Берлин лидерът на Свободните демократи Кристиан Линднер. Той добави, че няма общи позиции и взаимно доверие, за да се състави коалиционно правителство. Основните спорни проблеми са имиграцията и околната среда, отбелязва Ройтерс.

Проучвателните разговори изпаднаха в безизходица заради политиката към имиграцията и последиците от щедрото приемане на кандидати за убежище от правителството на Ангела Меркел през 2015 и 2016 г., посочва АФП. Партиите не постигнаха съгласие дали бежанците да имат право на цялостно или частично събиране на семействата им в Германия. Свободните демократи и консерваторите, особено баварските съюзници от ХСС, настояваха за ограничаване на приемането на бежанци до 200 000 годишно, с което Зелените не бяха съгласни.

Споразумение не бе постигнато и по екологичните проблеми. Зелените смятат за недостатъчни усилията за ограничаване на замърсяването от автомобилите и от електроцентралите, работещи с въглища, отбелязва АФП.

Меркел каза, че днес ще се срещне с президента Франк-Валтер Щайнмайер, за да го информира, че не е успяла да се споразумее за управляваща коалиция със Свободните демократи и Зелените. Според Ройтерс решението й да се срещне с президента, който има правомощието да свика нови избори, е знак, че канцлерката няма да прави опити да оглави правителство на малцинството със Зелените. "Това е ден за задълбочен размисъл какво да правим занапред в Германия. Като канцлер ще направя всичко възможно нашата страна да бъде управлявана добре в трудните седмици, които предстоят", каза канцлерката.

Този развой означава, че в Германия може да има нови парламентарни избори в началото на 2018 г., но техният резултат може да се окаже още по-неясен. Традиционните партии се опасяват, че популистката Алтернатива за Германия, която спечели 13 на сто от гласовете през септември, може да засили позициите си, отбелязва Ройтерс.

Последен опит за Ангела Меркел да сформира коалиционно правителствоСтраната върви към нови избори догодина

На изборите през септември блокът ХДС/ХСС на канцлерката Меркел, която е на власт от 2005 г., спечели най-много гласове, но това бяха най-лошите му резултати от 1949 г. Наред с това крайната десница влезе в парламента и политическият пейзаж се раздроби. Социалдемократите отказаха да продължат участието си в управление с ХДС/ХСС и това лиши Меркел от мнозинство в парламента.

Свикнала с маратонски преговори и на европейско равнище, Ангела Меркел теоретично може да предложи подновяване на проучвателните преговори след известна пауза, но различията между партиите са големи, отбелязва АФП. Ако бъдат свикани избори в началото на 2018 г., за Меркел ще е трудно да остане начело на ХДС, прогнозира Франс прес.

Германия може да се изправи пред нови избори, ако до неделя няма кабинетПредставители на четирите партии, натоварени със задачата да съставят правителство, се съгласиха да удължат срока на преговорите, който изтече тази сутрин

Пред нея има и вариант да оглави правителство на малцинството, но тя трябва да бъде избрана за канцлер от депутатите, което може да стане в три кръга от гласуване. Ако на първите два не бъде постигнато абсолютно мнозинство, тя може да бъде избрана с обикновено мнозинство на трети тур. Но самата Меркел досега отхвърля този рисков вариант, който ще й наложи да управлява, като се опира на непостоянно мнозинство - нещо, което не е е случвало в Германия след Втората световна война.

Провалът на опитите за съставяне на правителство в страната с най-голяма икономика в Европа може да има въздействие над всичко в Европейския съюз - от реформите в еврозоната до политиката към Русия и Турция, посочва Ройтерс. Меркел използваше влиянието си, за да постига компромиси за Гърция в еврозоната и да запазва в сила санкциите срещу Русия заради анексията на Крим и подкрепата й за сепаратистите в Източна Украйна, добавя Ройтерс.

Използвани са материали на БТА
  • 4
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре