Френската левица решава кой ще я представлява на президентските избори тази година. Днешният втори тур на първичния вот става в момент на сериозен срив за десния кандидат и досегашен фаворит за Елисейския дворец.

Има ли изобщо оформена френска левица в момента? Досега стените на седалището на социалистическата партия прикриваха и заглушаваха вътрешните конфликти, за да се спре възхода на десницата и особено на крайната десницата.

Днес обаче е трудно да се прикрие тоталното разединение в лагера на социалистите. Затова и двамата кандидати са диаметрално противоположни.

Бившият премиер Валс има сериозен опит в управлението и би могъл да издържи битка с десницата. Програмата му обаче е прекалено либерална за традиционната френска левица.

Затова и новата звезда на социалистите се оказа Беноа Амон. Бивш министър в правителството на Валс, той се отказа от поста си и се превърна в основен критик на управлението на президента Оланд.

Днес той предлага универсален минимален доход от 750 евро, редовно приемане на бежанци от война, легализиране на канабиса. Идеите му често се приемат за утопия.

Днешните първични избори могат да поднесат изненади.

До скоро никой от сегашните кандидати на левица и десница изобщо не фигурираше в сметките. Изненадите продължават и може да се потвърди възходът на надпартиен кандидат.

Във всички случаи изглежда, че социалистите ще трябва да се подготвят за дълъг период в опозиция и вероятно да преосмислят каква партия искат за в бъдеще, защото социалистическата партия в досегашния й вид очевидно няма бъдеще.