Полицията в Тайланд съобщи, че е арестувала заподозрян за атентата в Банкок от 17 август, при който загинаха 20 души, а други 120 бяха ранени. Това предаде информационна агенция „Ройтерс”. Заподозреният е от турска националност, съобщи тайландският полковник Банпхот Пхунпхиен, говорител на хунтата, която от една година е на власт в източноазиатското кралство.

Говорителят на тайландската полиция Правут Тхаворсири съобщи, че полицията е претърсила апартамента на арестувания 28-годишен мъж, намиращ се в предградие на Банкок. В него полицията, подпомагана от военни, е открила материали за производството на бомба, както и множество чужди паспорти.

По данни на полицията първоначалните обвинения, които ще му бъдат повдигнати, са за притежание на незаконни взривни материали. Младият мъж ще бъде държан във военен обект.

По-рано днес тайландски телевизии показаха турски паспорт на името на Адем Карадаг, който полицията намерила при претърсването в жилището на задържания, както и още десетки фалшиви турски паспорти.

Експерти по сигурността коментират, че органите на реда не са постигнали особен напредък в разследването. Тайландските власти обявиха награда от 85 000 долара за информация, която би довела до арестуването на главния заподозрян.

По-рано тази седмица медиите в Тайланд съобщиха, че турската организация „Сиви вълци” може би е замесена в атаката, която може да е извършена в отговор на отношението на Тайланд към китайски уйгури, депортирани от кралството. Тази депортация породи протести в Турция, в които участваха съпричастни с уйгурите турци. Уйгурите са етническа група от тюркска народност, които населяват Северозападен Китай, както и съседните части на Узбекистан, Казахстан и Киргистан. Турция е една от най-яростните защитнички на правата на етническата група.

Официално никой не е поел отговорност за атаката в Банкок.