Италианската полиция задържа 10 души по подозрение в убийства и подпомагане на нелегална миграция, предаде Ройтерс. Арестуваните са заподозрени, че са управлявали кораба, в който 52 имигранти бяха открити мъртви по-рано тази седмица.

Заловените са марокански, либийски и сирийски граждани. Полицията в Палермо ги е задържала, след като кораб на шведската брегова охрана докара вчера телата на жертвите и стотиците оцелели.

Сред разглежданите хипотези за смъртните случаи е, че имигрантите са загинали от отравяне с изгорели газове при повреда на двигателя. На борда му е имало над 400 души.

Според италиански полицаи хората, които са превозвани в трюмовете, обикновено, са платилите по-малка сума за транспорта. При евентуален инцидент или корабокрушение те имат минимален шанс да оцелеят.

Само през последните няколко денонощия бяха спасени над 7000 души в Сицилианския пролив. Само в сряда бяха спасени над 3000 мигранти. Всички, на които е оказано помощ, са транспортирани в южните италиански пристанища.