Финландската полиция претърси дома на репортерка и иззе компютъра й, след като тя се опитала да го унищожи, за да защити източници, свързани с материал за сигурността, предаде Ройтерс, като се позова на нейния вестник.

В интервю, публикувано от в. "Хелзингин саномат", Лаура Халминен каза, че се опитала да счупи с чук своя лаптоп в дома си, но компютърът започнал да пуши и тя извикала пожарната.

Полицаите, които пристигнали в дома й заедно с пожарникарите, за да разследват пожара, взели компютъра и претърсила жилището й, заяви полицията. Подобна операция е рядкост за Финландия, която е на челните места в света по защита на медийната свобода.

Случаят бил свързан със статия за финландски разузнавателен център, която Халминен и друг журналист написали в събота. В статията се твърдяло, че центърът наблюдавал съседна Русия и се предвиждало да получи нови правомощия за следене на финландците в интернет.

След публикуването на статията финландският президент Саули Нинистьо заяви, че властите са започнали разследване за изтичане на информация, използвана в материала.

Халминен каза в интервюто, че решила да унищожи компютъра, "за да гарантира, че източниците са защитени по възможно най-добрия начин".

Няма информация някой да е арестуван или обвинен по случая.

"Хелзингин саномат" определи акцията в дома на журналистката като "много обезпокоителна" и каза, че полицията е взела също така телефон и флашки. Според главния редактор на вестника Каюс Ниеми подобен обиск на жилище на журналист е нещо изключително във Финландия, която заема трето място в световния индекс за свобода на медиите на организацията "Репортери без граници" за 2017 г, след Швеция и Норвегия.