Полицейска охрана изведе Тереза Мей след среща с жители на квартала с изгорялата сграда
Протестиращи скандираха "Срам за теб" и "Страхливка"
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Тереза Мей - протест
Снимка: Reuters

Полицейска охрана изведе британския премиер Тереза Мей след срещата й в лондонска църква с оцелели от пожара в Гренфел тауър, лидери на местната общност и жители на квартала, които обкръжиха колата й с викове "Срам за теб" и "Страхливка", предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

След срещата с оцелелите Мей обяви фонд на стойност 5 милиона паунда в тяхна помощ и изрази съжаление за тежкото им положение.

Пакетът включва гаранции за жилищно настаняване на останалите без дом възможно най-близо до предишното им местоживеене, както и за помощ за достъп до банкови сметки и пари в брой.

"Пакетът за подкрепа, който обявявам днес, цели да даде на пострадалите непосредствената спешна помощ, от която имат нужда, за да се грижат за себе си и за близките си. Ще продължим да обмисляме какво още е нужно да се направи", заяви Мей в декларация, разпространена от нейната канцелария.

Пламъците от Гренфел подпалиха гняв срещу местната власт в Лондон (СНИМКИ)Останалите без дом хора не искат празни обещания, а отговори на въпросите си

Премиерът въпреки всичко не успява да преодолее обвиненията в липса на съчувствие, защото не се е срещнала с пострадалите при първото си посещение на мястото на пожара.

В открито писмо до нея лондонският кмет Садик Хан заяви, че хората са разочаровани от липсата на информация за безследно изчезналите и за загиналите, както и от липсата на координация между спасителните и социалните служби.

Идентифицирането на жертвите от пожара в Лондон може да се окаже невъзможноМестната полиция се надява бройката загинали да не стане трицифрено число

"Размерът на тази трагедия очевидно се оказва прекалено голям за местната власт, за да се справи сама", каза кметът. Протестиращи пред местната община на Кенсингтън и Челси днес настояваха за държавна помощ.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре