Мъжът, който уби трима полицейски служители и рани други трима в американския град Батън Руж, е чернокож ветеран от Ирак, който е бил многократно награждаван за своята служба. 29-годишният бивш морски пехотинец Гавин Лонг беше застрелян от органите на реда, съобщават световните агенции.

Според очевидци нападателят е бил облечен в черно и с маска на лицето. Разследва се дали той не е подмамил полицаите с обаждане на спешния телефон 911.

По-рано този месец, в Батън Руж полицаи застреляха чернокож, което предизвика протести в цялата страна. „Ройтерс” съобщава, че в социалните мрежи Лонг е публикувал видео, в което се възмущава от действията на органите на реда и намеква, че само насилие би довело до промяна.

Иронията в случая е, че поне един от убитите полицаи също е чернокож.

Това е пореден епизод в изпълнените с малко доверие и много насилие отношения между афроамериканската общност и силите на реда. Буквално всяка седмица се появяват информации за прекомерно насилие, употребено срещу чернокожи – понякога, с фатални последици.

В отговор и въоръжените нападения срещу полицаи зачестяват, като кулминацията дойде преди седмици в Далас, където бивш военен застреля петима.